Tajna dugovječnosti i zdravlja?

Bezbrojne studije pokazale su da C60 fuleren i derivati mogu imati mnoge potencijalne biomedicinske primjene. Međutim, dok je nekoliko neovisnih istraživačkih skupina pokazalo da C(60) nema akutnu ili subakutnu toksičnost u različitim eksperimentalnim modelima, više od 25 godina nakon otkrića in vivo sudbina i kronični učinci ovog fulerena ostaju nepoznati. Ako se potencijal C(60) i derivata u biomedicinskom području mora ispuniti, treba se pozabaviti ovim problemima.

Ovdje pokazujemo da oralna primjena C(60) otopljenog u maslinovom ulju (0,8 mg/ml) u ponovljenim dozama (1,7 mg/kg tjelesne težine) štakorima ne samo da ne uzrokuje kroničnu toksičnost, već gotovo udvostručuje njihov životni vijek.

Učinci otopina C(60)-maslinovog ulja u eksperimentalnom modelu trovanja CCl(4) u štakora snažno sugeriraju da je učinak na životni vijek uglavnom posljedica slabljenja povećanja oksidativnog stresa povezanog sa starenjem. Farmakokinetičke studije pokazuju da se otopljeni C(60) apsorbira u gastrointestinalnom traktu i eliminira za nekoliko desetaka sati. Ovi rezultati od važnosti u područjima medicine i toksikologije trebali bi otvoriti put za mnoge moguće – i čekane – biomedicinske primjene C(60), uključujući terapiju raka, neurodegenerativne poremećaje i starenje.

Link na studiju: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22498298/

 

Molekula C60