C60 fuleren, također poznat kao “Buckminsterfuleren” i “BuckyBall”, pokazao je potencijal za upotrebu u biomedicini zbog svojih jedinstvenih svojstava, uključujući antioksidativne, protuupalne i neuroprotektivne učinke. 

Evo nekih ključnih područja istraživanja upotrebe C60 fulerena u biomedicini:

Antioksidativna svojstva:

Pokazalo se da C60 fuleren ima snažna antioksidativna svojstva in vitro i u studijama na životinjama. To znači da može pomoći u zaštiti stanica od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima, što može pridonijeti starenju i raznim bolestima. Neke su studije pokazale da C60 fuleren potencijalno može imati učinke protiv starenja i štititi od određenih bolesti kao što su Alzheimerova i Parkinsonova bolest.

Protuupalni učinci:

Osim svojih antioksidativnih svojstava, pokazalo se da C60 fuleren ima i protuupalne učinke. To znači da može pomoći u smanjenju upale u tijelu, što je čest čimbenik mnogih kroničnih bolesti poput artritisa i bolesti srca. Jedna je studija pokazala da C60 fuleren smanjuje upalu i poboljšava zacjeljivanje kostiju kod štakora s osteomijelitisom.

Neuroprotektivni učinci:

Neka istraživanja sugeriraju da bi C60 fuleren mogao imati neuroprotektivne učinke, potencijalno smanjujući rizik od kognitivnog pada i neurodegenerativnih bolesti kao što je Alzheimerova bolest. Jedna je studija pokazala da C60 fuleren poboljšava pamćenje i učenje kod miševa s Alzheimerovom bolešću.

Liječenje raka:

Neke su studije pokazale da C60 fuleren može inhibirati rast stanica raka in vitro i na životinjskim modelima. Jedna je studija pokazala da C60 fuleren može povećati učinkovitost kemoterapije u liječenju raka dojke kod miševa. Međutim, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se utvrdila sigurnost i učinkovitost C60 fulerena kao lijeka protiv raka kod ljudi.

Isporuka lijeka:

C60 fuleren je proučavan kao potencijalno sredstvo za isporuku lijeka. Jedna je studija pokazala da C60 fuleren može učinkovito isporučiti protuupalni lijek plućnim stanicama kod miševa, potencijalno smanjujući rizik od upale pluća.

Važno je napomenuti da iako je potencijalna upotreba C60 fulerena u biomedicini obećavajuća, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se u potpunosti razumjeli potencijalni dobrobiti i rizici. C60 fuleren trenutačno nije odobren za ljudsku upotrebu od strane bilo koje regulatorne agencije, te će biti potrebno provesti daljnje studije kako bi se utvrdila njegova sigurnost i učinkovitost za različite medicinske primjene.