C60 NANO FULEREN KAO “REZERVOAR” ELETRONA ZA STANICE

Život se može opisati kao “tok elektrona”, a živi organizmi ovise o stalnoj opskrbi elektronima za stvaranje ATP-a, tjelesne valute energije. Nedostatak ili zastoj u protoku elektrona u konačnici rezultira staničnom degeneracijom i smrću. Iako živi organizmi imaju mnogo izvora za dobivanje elektrona, toksičnost i stres modernog života stvaraju situacije u kojima gubimo više elektrona nego što ih dobivamo. Manjak elektrona rezultira niskim staničnim naponom (slično slaboj bateriji), niskim pH i niskom razinom kisika u stanici, što sve stvara energetsku krizu.

Image

U početku se to doživljava kao umor, kronična bol i povećana osjetljivost na infekcije. Nakon što je dovoljno stanica ugroženo, degeneracija i kvarovi raznih organa i problema počinju se manifestirati.

Srećom, danas postoje mnoge strategije za vraćanje elektrona u tijelo i vraćanje staničnog napona.

C60 je vrlo bogat izvor elektrona, C60 generira obilje elektrona u prisutnosti bilo kojeg anodnog elementa, a najanodniji je magnezij. Obilje elektrona tada može povisiti pH stanice, povećavajući njezin napon, slično načinu na koji se baterija puni. Što je viši pH stanice, to više kisika može apsorbirati. Uz više prisutnog kisika, stanica je tada sposobna proizvesti ATP putem oksidativne fosforilacije, za razliku od primitivnog i neučinkovitog “zadanog” puta “glikolize” (tj. fermentacije) kada kisik nije prisutan. Stanice koje su se vratile na proizvodnju ATP-a kroz glikolizu stvaraju vrlo malo ATP-a i velike količine mliječne kiseline.

To je slično automobilu koji loše radi i koji troši puno plina, ali ima malu potrošnju goriva i pritom proizvodi velike količine ispušnih plinova. Ovaj nizak ATP, nizak kisik, visok kiselinski okoliš zagađuje stanicu. Bol, umor, magla u mozgu, gljivične i druge mikrobne infekcije obilježja su toksičnosti na staničnoj razini. Kada se stanični napon i pH ponovno uspostave, kisik postaje dostupan, proizvodnja energije se poboljšava, hranjive tvari ulaze, a otpad izlazi, i stanica ima prave uvjete za početak samog zacjeljivanja.