U studiji iz 2012. koju je objavio Biomaterials, istraživači su ispitali biomedicinski potencijal ulja C60 na modelu laboratorijskog miša. Otkrili su da je oralna primjena C60 otopljenog u maslinovom ulju (u dozi od 1,7 mg/kg tjelesne težine životinje) gotovo udvostručila životni vijek tretiranih štakora bez induciranja genomske toksičnosti. Istraživači su pretpostavili da učinak otopine C60 maslinovog ulja na produljenje životnog vijeka leži u njegovoj unutarstaničnoj sposobnosti da ublaži oksidativni stres povezan sa starenjem.

Sve u svemu, C60 fuleren istraživači često karakteriziraju kao “spužvu slobodnih radikala”, entitet s antioksidativnom učinkovitošću koja nekoliko stotina puta nadmašuje njegove konvencionalne antioksidativne analoge. Ova aktivnost je potvrđena in vivo. U kliničkom ispitivanju iz 2010. koje je objavio Toxicology Mechanisms and Methods, istraživači su procijenili učinkovitost nanočestica C60 fulerena protiv toksičnosti izazvane doksorubicinom u bubrezima, testisima i plućima štakora. Rezultati su pokazali da je doksorubicin (uobičajeni kemoterapijski tretman) proizveo statistički značajno povećanje peroksidacije lipida i promjene u antioksidativnoj enzimskoj aktivnosti. Liječenje C60 imalo je zaštitnu ulogu u smislu peroksidacije lipida i antioksidativne aktivnosti enzima dismutaze, katalaze, glutation-peroksidaze, -reduktaze i -transferaze. Daljnja istraživanja pokazala su da je liječenje C60 fulerenom uklonilo slobodno željezo u stanicama i tako oslabilo toksičnost doksorubicina.

I in vivo i in vitro istraživanja pokazala su da C60 ima donekle jedinstven i višestruk antioksidativni i vjerojatno radioprotektivni učinak. U publikaciji Free Radical Biology and Medicine iz 2009. istraživači su ispitivali zaštitne sposobnosti vodenih otopina C60 protiv ionizirajućeg zračenja in vitro. Potvrđeno je da C60 fuleren ima antioksidativni mehanizam putem uklanjanja hidroksilnih radikala. Dodatno, pokazalo se da spoj štiti nukleinske kiseline od oksidativnog oštećenja, navodno smanjenjem reaktivnih vrsta kisika generiranih rendgenskim zrakama (ROS). Ti su rezultati kasnije uočeni kod laboratorijskih miševa koji su bili izloženi zračenju i koji su in vivo primili oralnu dozu C60HyFn. Ovi podaci pokazuju da je C60 i antioksidans i potencijalna radioprotektivna molekula kada se pažljivo sintetizira.

Rast kose

Općenito, fulereni su označeni kao potencijalni korisni sastojci u kozmetici i proizvodima za zdravlje kose. Neke znanosti podržavaju teoriju da C60 povećava snagu vlakana ljudske kose. U studiji iz 2006. koju je objavio Applied Surface Science, istraživači su usporedili C60+ i Ga+ (pozitivne ione galija) u poboljšanju vlakana kose in vitro. Dok su se prvi podaci za dva iona činili na sličnom pozitivnom spektru, daljnja istraživanja pokazala su da je C60+ proizveo pozitivan faktor poboljšanja na vrhuncu silikona i kationskog regeneratora koji je premašio Ga+ za dva ili tri reda veličine.

Neki su teoretizirali da bi C60 mogao biti učinkovito sredstvo za zaštitu kose na temelju svojih navodnih svojstava protiv starenja, kao i zaštitnih sposobnosti od štetnih učinaka izazvanih kemoterapijom (vjerojatno uključujući gubitak kose). Međutim, recenzirana, placebom kontrolirana klinička istraživanja vrlo su ograničena u tom pogledu.

Rak

Posljednjih godina znanstvenici su istraživali nanotehnologiju i njezinu primjenu u novim terapijama raka. Buckminsterfuleren se pojavio kao potencijalni terapeut u području dijagnostike i liječenja raka. Studija iz 1994. koju je objavio Chinese Physics Letters promatrala je biološki učinak liposoma C60 topljivog u vodi na ljudske stanice raka grlića maternice. Rezultati su pokazali značajan inhibitorni učinak na stanice raka grlića maternice kada su ozračene s C60.

Studija iz 2008. koju je objavio Biomaterials dodatno je razjasnila mogući mehanizam molekule protiv raka. Istraživači su davali pripravak C60 fulerena (u dozama od 25, 50 i 100 mg/kg tjedno tijekom tri tjedna) mužjacima Wistar štakora s toksičnošću izazvanom doksorubicinom, kao i kolorektalnim rakom. Nakon što su rezultati istraženi na makroskopskim, mikroskopskim, hematološkim, biokemijskim, fiziološkim, farmakološkim i farmakokinetičkim parametrima, istraživači su zaključili da C60 ima zaštitni učinak na jetru i tkivo protiv kronične toksičnosti izazvane kemoterapijom. Međutim, njegovi meliorativni učinci protiv stanica raka debelog crijeva nisu bili značajni.

Postoji određena zabrinutost da C60 fuleren može izazvati znatnu toksičnost prema normalnim stanicama, što stvara zabunu u vezi s njegovim potencijalom protiv raka. Studija iz 2009. koju je također objavio Biomaterials promatrala je sposobnost C60 da suzbija rast tumorskih stanica in vitro i in vivo. U početnim fazama studije, istraživači su primijetili da C60 inducira apoptotičku i nekrotičnu staničnu smrt u stanicama melanoma B16 u modelu laboratorijskog miša. Međutim, nakon dva tjedna, istraživači su također primijetili da je C60 zapravo počeo povećavati rast tumora nakon intraperitonealne primjene u in vitro studiji. Ovo pokazuje značajnu razliku između antikancerogene aktivnosti C60 na intracelularnoj razini i njegove sposobnosti da potencira rast tumora.

Ukratko, čini se da su antikancerogene i kemoprotektivne sposobnosti C60 složene i ovisne o situaciji. Iz tog razloga potrebno je mnogo više istraživanja prije nego što se C60 fuleren može smatrati sigurnim i učinkovitim dodatnim liječenjem raka.

Multipla skleroza

Multipla skleroza je bolest koja zahvaća središnji živčani sustav, u kojoj imunološki sustav greškom napada zaštitnu mijelinsku ovojnicu koja prekriva živčana vlakna. To rezultira ožiljcima na živcima koji inhibiraju učinkovitu signalizaciju između mozga i tijela. Simptomi mogu uključivati ​​gubitak vida, kroničnu bol, poremećenu koordinaciju i kronični umor. Iako do danas ne postoji lijek za multiplu sklerozu (MS), istraživanje je pokazalo snažnu potrebu za učinkovitim antioksidativnim terapijama u borbi protiv oksidativnog stresa povezanog s bolešću. Neki su istraživači postavili teoriju da bi C60 mogao biti učinkovit tretman za MS na temelju njegove antioksidativne moći. Multipla skleroza također je povezana s toksičnošću slobodnih radikala, kvalitetom koja se može poboljšati mehanizmom djelovanja C60. Međutim, do danas nije bilo kliničkih ispitivanja koja bi dokazala ili opovrgla učinkovitost buckminsterfullerena u liječenju multiple skleroze.

Podsjetnik

Obavezno provjerite ima li C60 nuspojava i toksičnosti prije uzimanja. Posavjetujte se sa svojim liječnikom.

Protuupalno djelovanje

Osim što je snažan antioksidans, C60 fuleren je pokazao protuupalno djelovanje. Studija iz 2016. koju je objavio Journal of Nanobiotechnology promatrala je terapeutske učinke oblika fulerena C60 topljivog u vodi kod upale ovisne o ROS (reaktivne vrste kisika). Otopina C60 primijenjena je supkutano i epikutano miševima koji boluju od atopijskog dermatitisa. Rezultati su pokazali da je C60 uspio obnoviti funkcionalnost kožne barijere, pomjerajući imunološki odgovor s proizvodnje Th2 citokina na povećanu proizvodnju Th1 citokina.

Studija koju je objavio Basic & Clinical Pharmacology & Toxicology dala je slične rezultate. Istraživači su ispitivali terapeutske učinke slane otopine C60 kod miševa s neutrofilnom upalom pluća izazvanom kvarcom. Rezultati su pokazali da je, putem hvatanja slobodnih radikala, C60 uspio ublažiti neutrofilnu upalu pluća i neutralizirati proupalna djelovanja kvarcom induciranih ROS.

Koža

Studija iz 2010. koju je objavio Journal of Nanoscience and Nanotechnology procijenila je visoko pročišćeni tretman C60 fulerena bez organskih otapala i njegove sposobnosti kao kozmetičkog antioksidansa. Studija je provedena s dvadeset i tri Japanke u tridesetima; bili su uključeni u osmotjedno ispitivanje u kojem se procjenjivala učinkovitost LF-SQ (skvalan-otopljen C60 fuleren) protiv bora u kojem se miješana krema nanosila dva puta dnevno na jednu stranu lica. Istraživači su procijenili sljedeće parametre: transepidermalni gubitak vode (TEWL), razinu vlažnosti stratum corneuma i visko-elastičnost obraza. Zaključci su pokazali da LF-SQ nije bio učinkovit do četvrtog tjedna, ali je počeo davati rezultate do 8. tjedna. Konkretno, pripravak LF-SQ je statistički značajno smanjio hrapavost kože (p<0,05).

C60 fuleren se često naziva “radikalnom spužvom” u smislu njegovog odnosa s kožom. Dok je C60 fuleren bio predmet intenzivnog istraživanja u kozmetičkoj industriji tijekom posljednjih nekoliko godina, neki su istraživači također pokazali interes za njegovu aktivnost hvatanja slobodnih radikala u odnosu na melanogenezu u stanicama ljudske kože. Studija iz 2006. koju su objavili Fullerenes, Nanotubes and Carbon Nanostructures procijenila je inhibicijski učinak C60 topljivog u vodi na UV-induciranu staničnu smrt nalik apopotozi protiv HaCaT stanica. Istraživači su primijetili da tretman fulerenom topivim u vodi inhibira staničnu smrt i oslabi melanogenezu u stanicama ljudske kože bez ikakve vidljive citotoksičnosti. Ova informacija ukazuje na to da C60 fuleren može imati djelovanje protiv melanoma, kao i svojstva posvjetljivanja kože. Međutim, procjena sigurnosti C60 fulerena i njegovih učinaka na ljudski dermis tek treba biti provedena.

Dijabetes

Neki istraživači su predložili korištenje C60 u liječenju dijabetes melitusa i njegovih komplikacija na temelju djelovanja alotropa na oksidativni stres. U studiji iz 2012. koju je proveo Institut za biokemiju Palladin Nacionalne akademije znanosti Ukrajine (NASU) u Kijevu, istraživači su procijenili antioksidativne učinke hidratiziranog C60 fulerena (C60HyFn) u mozgu i jetri mužjaka Wistar štakora izazvanih streptozotocinom hiperglikemija (streptozotocin je također izazvao oksidativno oštećenje lipida i proteina središnjeg živčanog sustava i jetre štakora). Istraživači su otkrili da terapeutski primijenjen C60 fuleren vraća kisele proteine ​​gilijalne fibrile na njihovu normalnu razinu smanjujući astrogliozu (destruktivno povećanje astrocita zbog traume ili infekcije) uzrokovanu hiperglikemijom. Međutim, također su primijetili da C60 nije popravio razinu glukoze u krvi kod dijabetičkih štakora i stoga nije ublažio primarni uzročni faktor metaboličkih poremećaja.

Druga studija koju je objavio Toxicology istraživala je dijabetes melitus u odnosu na seksualnu disfunkciju mužjaka i sposobnost hidratiziranog C60 fulerena da eliminira disfunkciju testisa izazvanu hiperglikemijom kod mužjaka Wistar štakora. Štakori su primali vodeni tretman C60 u dozi od 4 μg/kg dnevno tijekom pet tjedana nakon što je hiperglikemija inducirana streptozotocinom. Istraživači su otkrili da su razine serumskog testosterona, glutationa reduciranog u testisima i alfa-tokoferola značajno smanjene kod dijabetesa izazvanog STZ-om, ali da je C60 imao značajan korektivni učinak na ove parametre.

Iako rezultati ovih i drugih studija nisu definitivno konačni, postoje neki klinički dokazi koji ukazuju na to da C60 može igrati značajnu ulogu u smanjenju oksidativnog stresa izazvanog dijabetesom i komplikacija dijabetes melitusa. Međutim, malo je vjerojatno da liječenje C60 fulerenom može ublažiti uzrok hiperglikemijskog dijabetesa.

Gubitak težine

Zaštitno djelovanje buckminsterfullerene ulja protiv reaktivnih kisikovih vrsta (ROS) navelo je mnoge istraživače na hipotezu da ono može imati učinak kontrole težine, na temelju pretpostavke da reaktivne kisikove vrste igraju ključni čimbenik u razvoju pretilosti. Studija koju je objavio Molecular and Cellular Biochemistry ispitivala je intracelularno nakupljanje lipida u modelu laboratorijskog miša i promatrala sposobnost buckminsterfullerena da suzbije taj proces. Istraživači su otkrili da polihidroksilirani fuleren C60 potiskuje nakupljanje lipida i kasniju ekspresiju PPARγ2, u konačnici smanjujući spontanu diferencijaciju preadipocita u adipocite (ili stanice za skladištenje masti).

Studija iz 2010. koju je objavio Biomaterials dala je slične rezultate. Istraživači su istraživali učinke fulerena C60 otopljenog u skvalanu na pretvorbu masnog tkiva u kulturama stanica upalnog masnog tkiva i stromalnih preadipocita-U937 limfoma. Otkrili su da fuleren C60 otopljen u skvalanu inhibira aktivaciju makrofaga i adipogenezu u kulturi OP9-U937. Istraživači su zaključili da skvalan-C60 fuleren može imati potencijal kao terapijska opcija u liječenju metaboličkog sindroma i/ili bolesti povezanih s pretilošću.

Makularna degeneracija

Makularna degeneracija je stanje uzrokovano sporom degradacijom središnje mrežnice oka i vodeći je uzrok gubitka vida i sljepoće u Sjevernoj Americi. Posljednjih godina, pojedinci koji proučavaju degeneraciju ljudskog oka okrenuli su se nanotehnologiji kao mogućoj regenerativnoj terapiji.

Do danas nijedna studija nije ukazivala na C60 posebno kao na terapeutsko sredstvo u liječenju makularne degeneracije. Međutim, studija iz 2005. koju je objavio Chemistry & Biology promatrala je antimikrobnu i fotosenzitivnu aktivnost spojeva C60 protiv gram-pozitivnih bakterija, gram-negativnih bakterija i gljivica. Rezultati su pokazali da je C60 fuleren učinkovit i selektivan antimikrobni fotosenzibilizator, što znači da bi mogao imati sličan mehanizam kao lijekovi koji koriste fotodinamičku terapiju za ublažavanje makularne degeneracije (kao što je verteporfin, derivat benzoporfirina). Međutim, potrebno je više kliničkih dokaza prije nego što se C60 fuleren može smatrati sigurnom i učinkovitom fotodinamičkom terapijom u liječenju degeneracije mrežnice.

IZVORI

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0891584909003669

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0142961212003237

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21163323

https://link.springer.com/article/10.1007/s00415-004-0348-9

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S014296120800865X

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21137794https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4124742/

_____________________________________________________________________

Ove informacije služe samo u informativne svrhe i ne smatraju se medicinskim savjetima ili uputama. Vjerujemo da su sve informacije, izjave, prijedlozi i opisi proizvoda za ovu web stranicu točni. Ove izjave nisu ocijenjene i odobrene od strane (EMA) centralne europske agencije za ljekove, proizvod nije odobren kao lijek, proizvod ne služi kao nadomjestak za dijagnozu, prevenciju i liječenje bolesti, proizvod koristite na vlastitu odgovornost.